Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

De bevalling

Elke bevalling is uniek! Wij kunnen je dus niet tot in detail vertellen hoe jouw bevalling gaat verlopen.

Een bevalling vindt normaal gesproken plaats tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap; heeft u weeën of gebroken vliezen voor de 37e week, neemt u dan direkt contact met ons op.

Hieronder treft u informatie aan over de bevalling, maar het kan dus best zijn dat uw eigen situatie hiermee niet helemaal overeen komt. Indien wij dit van tevoren wetem, zullen we uiteraard dit ter sprake brengen bij de controles.

Indien u zelf specifieke wensen heeft ten aanzien van uw bevalling, aarzel dan niet om dit met ons te bespreken. Wij doen ons best om hiermee zoveel mogelijk rekening te houden.

Het begin van de bevalling

De bevalling kan op twee manieren beginnen, ofwel met het breken van de vliezen, ofwel met weeën. Het verliezen van de zogenaamde slijmprop is geen indicatie voor het begin van de bevalling. Wij kunnen niet voorspellen hoe bij u de bevalling zal gaan beginnen.

Indien uw bevalling begint met het breken van de vliezen, is het belangrijk dat u goed oplet op de kleur van het vruchtwater; indien u dit niet goed kunt zien, kunt u het beste een wit kraamverbandje indoen. Als het lukt, is het voor ons prettig als u wat vruchtwater kunt opvangen in een potje of bekertje; lukt dit niet, bewaart u dan voor ons een paar kraamverbanden, zodat wij zelf de kleur goed kunnen beoordelen.

Vruchtwater hoort helder tot wit van kleur te zijn; soms zit er een klein beetje bloed bij, waardoor het wat lichtroze kleurt. Vaak zijn er wat ook kleine vlokjes in te zien. De geur van vruchtwater is specifiek (zoetig) en lijkt niet op die van urine.

Als u ziet dat het vruchtwater groen van kleur is, dan wil dit zeggen dat er ontlasting van de baby, zogenaamd meconium, in het vruchtwater zit. Dit heeft als gevolg dat u in het ziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog moet gaan bevallen, aangezien er tijdens de bevalling een zogenaamd CTG, een hartfilmpje van de baby, wordt gemaakt. Raakt u vooral niet in paniek, dit is een vrij veel voorkomende situatie. Wel is het van belang dat u ons onmiddellijk hiervan in kennis stelt, zodat wij u kunnen verwijzen naar het ziekenhuis.

Indien uw bevalling begint met het breken van de vliezen, komen vaak de weeën ook op gang; dit kan echter wel enige uren duren. Indien dit meer dan 24 uur is, moet u in het ziekenhuis bevallen en als de weeën helemaal niet op gang komen, zullen wij u doorverwijzen naar de gynaecoloog.

Als uw bevalling begint met weeën, zult u merken dat u last gaat krijgen van pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin zullen de pauzes tussen deze samentrekkingen, de contracties, nog behoorlijk lang zijn en de wee zelf nog kort. Gaandeweg worden de pauzes korter, de weeën langer en de pijn heviger.

Pas als u frequente, heftige weeën van ongeveer een minuut hebt, gaat de ontsluiting op gang komen. Vaak heeft u dan ook wat bloedverlies hierbij; dit is normaal en komt door de veranderingen van de baarmoedermond.

Ook kan het zijn dat u misselijk bent tijdens de ontsluiting; ook dit is normaal en komt door prikkeling van het buikslijmvlies door de weeën.

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)