Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Het verloop van de bevalling

De ontsluiting

De baarmoedermond en baarmoeder zijn te vergelijken met een maximaal opgeblazen ballon, met aan de onderkant een tuitje, de zogenaamde baarmoedermond. Door het samentrekken van de baarmoeder tijdens de bevalling, de weeën, zal deze baarmoedermond geleidelijk aan opengaan. Net als bij de opgeblazen ballon gaat dit tuitje eerst verdwijnen (wij noemen dit het verstrijken van de baarmoedermond) en vervolgens open gaan (het ontsluiten).

Je hebt 10 centimeter ontsluiting nodig, dit noemen wij volledige ontsluiting, voor de baby erdoor past.

Als je ons hebt gebeld (zoals hier beschreven), spreken wij met je af wanneer wij bij je komen kijken om de onstluiting te beoordelen; dit doen wij met een inwendig onderzoek. Hierbij voelen wij de baarmoedermond, de ontsluiting, de vliezen en de ligging van het kindje. Ook luisteren wij naar het hartje.

Op grond van onze bevindingen spreken wij met je af, wanneer je ons weer moet bellen of wanneer we weer langs komen. Ook zullen we bespreken wanneer je de kraamzorg moet gaan bellen; doet dit alsjeblieft niet op eigen initiatief.

De uitdrijving

Wanneer je volledige (10cm) ontsluiting hebt, breekt de volgende fase van de bevalling aan, de uitdrijving. Hierbij wordt het kindje door aktief persen en door de kracht van de weeën steeds verder het bekken ingeduwd en zal uiteindelijk worden geboren.

De hartslag van de baby wordt hierbij door ons nauwlettend gecontroleerd.

De nageboorte

Na de geboorte van jouw kindje, wordt ook de moederkoek (placenta) geboren, vaak al na enkele minuten. Hierbij pers je mee, terwijl de verloskundige op jouw buik meeduwt en eventueel aan de navelstreng trekt.

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)