Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Plaats van de bevalling

In principe kun je kiezen waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis.
Uiteraard zijn er situaties denkbaar waarin je een indicatie hebt om in het ziekenhuis te bevallen en een thuisbevalling dus niet tot de mogelijkheden behoort.
Het is belangrijk dat je bevalt op de plaats waar je jezelf (en je partner) het meest op je gemak voelt. Een thuisbevalling is net zo veilig als een ziekenhuisbevalling.

Indien je kiest voor een thuisbevalling, worden wij daarbij geassisteerd door een kraamverzorgende van het kraamcentrum. Deze kraamverzorgende blijft bij je tot een aantal uren na de bevalling.
Voor een thuisbevalling is het belangrijk dat je bed verhoogd is; je kunt daarvoor klossen lenen bij de thuiszorgwinkel of lege (bier- of limonade) kratten gebruiken. Je bed dient voorzien te zijn van een stevig matras; op een waterbed kun je niet bevallen.
De benodigdheden voor de thuisbevalling vind je terug in het boek dat je van de kraamzorg krijgt. Bij diverse instanties zijn kant en klare kraampakketten te verkrijgen, veelal krijgt je dit van jouw ziektekostenverzekeraar. Wel vinden wij het prettig als je een ondersteek (po) in huis hebt ; ook deze is te leen via de thuiszorgwinkel.
Indien je slaapkamer slechts bereikbaar is via een smalle, steile trap, adviseren wij je om een bed op de benedenverdieping te plaatsen. Dit is om je snel te kunnen vervoeren bij eventuele complicaties.
Aan een thuisbevalling zijn geen extra kosten verbonden (behalve de eigen bijdrage voor de kraamzorg).

Indien je kiest voor een bevalling in het ziekenhuis, een zogenaamde poliklinische bevalling, bevalt je in het ziekenhuis onder onze leiding; wij worden daarbij geassisteerd door de verpleegkundigen of kraamverzorgenden van het ziekenhuis.
Je gaat op ons advies naar het ziekenhuis, wanneer de bevalling goed op gang is en je een paar centimeter ontsluiting hebt. Wij regelen dit voor je op dat moment, je hoeft je dus niet van tevoren in te schrijven.
Afhankelijk van het verloop en het tijdstip van de bevalling, blijf je tot enige uren na de bevalling in het ziekenhuis. 
Bij thuiskomst (of als je weet wanneer je naar huis gaat), neem je contact op met het kraamcentrum, zodat zij een kraamverzorgster thuis naar je toe kunnen laten komen.
Aan een poliklinische bevalling zijn kosten verbonden; een deel daarvan wordt meestal vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Voor meer informatie hierover, kun je het beste contact opnemen met uw verzekering.

Wanneer je bent bevallen, zorgen wij ervoor dat jouw huisarts hierover snel en goed wordt geïnformeerd.

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)