Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Kraambed

In het kraambed komen we jou en je baby een aantal keer thuis bezoeken. Wij zijn gedurende het kraambed verantwoordelijk voor de medische zorg voor jullie. Naast de begeleiding die je  krijgt van de kraamverzorgster doen wij een aantal medische controles, kijken we of alles goed verloopt en beantwoorden we vragen. Als je hebt gekozen voor borstvoeding dan is goede begeleiding hiervan erg belangrijk. De zorg voor de borstvoeding is één van onze prioriteiten. Als alles goed gaat sluiten we het kraambed na de eerste week af. We kunnen je dan nog adviezen geven over voeding, bloedverlies, voor het eerst naar buiten met je baby, vitamines etc.

Wanneer je vanwege een medische indicatie gedurende de zwangerschap en bevalling onder begeleiding van een gynaecoloog bent, kun je ons bellen voor de begeleiding van het kraambed. Meld je aan in de zwangerschap door ons te bellen op het telefoonnummer: 010 591 4380. Laat de gynaecoloog weten dat wij het kraambed begeleiden.Het desbetreffende ziekenhuis brengt ons op de hoogte van de bevalling en geeft door wanneer je naar huis mag. Zodra je naar huis mag nemen wij de zorg voor jou en de baby van het ziekenhuis over en komen we de dag na thuiskomst bij jullie langs. Bel ons ook altijd als je thuis gekomen bent. Zo kunnen we alvast wat vertellen en eventuele vragen beantwoorden. Mocht je onverhoopt niets van ons vernemen bel dan ons telefoonnummer: 010 591 4380.

Kraamzorg

Om je als kersverse ouder met je kindje goed in de gaten te kunnen houden, werken verloskundigen samen met de kraamverzorgster. Zij zijn onze ogen en oren wanneer wij niet aanwezig zijn. Zij helpt je bij het uitvoeren van allerlei praktische dingen rondom moeder en kind en zal je veel informatie geven. Ze leert je hoe de baby verzorgt moet worden, begeleidt bij het voeden en geeft waar nodig tips en adviezen. Ook bewaakt zij de gezondheid van moeder en kind. Zij controleert bij de kraamvrouw de temperatuur, pols en baarmoederstand, bekijkt de hechtingen en houdt het bloedverlies in de gaten. Bij de baby controleert zij eveneens de temperatuur, de huidskleur, het drinkgedrag en het aantal natte luiers en ontlasting die jouw baby produceert. Op het moment dat er volgens haar iets niet goed gaat, belt zij ons.

Hielprik

Sinds 1 januari 2007 is de hielprik in Nederland uitgebreid. Werd voorheen op 3 ziekten getest, inmiddels wordt op 22 ziekten gescreend. Deze 22 ziekten zijn heel verschillend, maar hebben 2 gemeenschappelijke kenmerken:

  • Ze zijn heel zeldzaam.
  • Ze zijn goed te behandelen bij vroegtijdige opsporing, hetzij met medicijnen, hetzij met een dieet. Daardoor wordt ernstige schade voorkomen of beperkt.

De meeste van deze ziekten zijn erfelijk. Dat betekent dat de ziekte via het erfelijk materiaal wordt doorgegeven. Soms is iemand zelf niet ziek, maar kan hij/zij het zieke ’stukje' erfelijk materiaal wel hebben. Dit noemen we dragerschap. Dat betekent dus dat de drager –de vader of moeder- de aanleg voor de ziekte kan doorgeven aan hun kind terwijl ze zelf niet ziek zijn. Wanneer beide ouders drager zijn, en zij beiden het zieke 'stukje' doorgeven, heeft het kind de ziekte. De hielprik wordt door de wijkverpleegkundige of door ons gedaan tussen de 4e en 7e dag na de geboorte. U ontvangt GEEN bericht als de uitslag GOED is. Soms kan de uitslag niet meteen met zekerheid worden vastgesteld; dan wordt een tweede hielprik afgenomen, meestal binnen twee weken na de eerste hielprik. Over de uitslag van dit tweede onderzoek krijg je altijd bericht.

TIP 1: kijk voor meer informatie op www.rivm.nl/hielprik.
TIP 2: over dragerschap kunt u duidelijke uitleg vinden op www.erfelijkheid.nl 

Aangifte

De baby moet binnen 3 werkdagen worden aangegeven bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de gemeente waar de baby geboren is. Dit kan gedaan worden door de vader, moeder of degene die bij de bevalling aanwezig is geweest. Beide paspoorten en het trouwboekje (of indien jullie niet getrouwd zijn het Bewijs van erkenning) meenemen.

Nacontrole

6 weken na de bevalling mag je bij ons komen voor de nacontrole. Deze controle is met name gericht op jou, maar we vinden het erg leuk om je kindje ook weer te zien. We meten de bloeddruk en controleren indien nodig het litteken. We bespreken ook hoe het met jou en jouw kindje gaat. Verder praten we na over de bevalling en over de begeleiding tijdens de zwangerschap en kraambed. 

Bij het afsluiten van het kraambed bespreken we de nacontrole en zullen we een afspraak plannen.

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)