Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Borst- of kunstvoeding

Borstvoeding

Wij willen je graag wijzen op de voordelen van borstvoeding:

Algemeen

 • Borstvoeding geven is gemakkelijk: het is gratis, altijd goed van temperatuur, altijd bij de hand, het kan niet bederven en heeft altijd de juiste samenstelling.
 • Borstvoeding bevordert de hechting tussen moeder en kind. Beiden hebben hier voordeel aan.
 • Een huilende baby vindt vaak troost aan de borst.
 • Moedermelk is milieuvriendelijk, geen fabricage, geen afval.

Voor de baby

 • Moedermelk is de beste babyvoeding die er is. Het bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen die de baby de eerste 6 maanden nodig heeft en het blijft daarna nog lange tijd een belangrijke voedingsbron naast het vaste voedsel dat aan de baby gegeven wordt.
 • De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd. Moedermelk voor een premature baby is anders van samenstelling dan moedermelk voor een voldragen baby. Moedermelk voor een 4 maanden oude baby is anders dan moedermelk voor een pasgeborene.
 • De eerste dagen na de bevalling wordt er colostrum door de borsten gemaakt. Colostrum bevat zeer veel afweerstoffen en geeft daarmee de baby een belangrijke bescherming tegen infectieziekten mee. Bovendien werkt colostrum laxerend en helpt het om het meconium sneller het lichaam te doen verlaten. Daardoor wordt de kans op geelzien kleiner.
 • Moedermelk bevat levende cellen, antistoffen, waardoor kinderen minder vaak ziek zijn. Borstkinderen hebben aanzienlijk minder vaak oorontsteking, luchtweginfecties, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
 • Een borstgevoed kind heeft aanzienlijk minder last van allergische aandoeningen. Dit geldt met name als de baby minimaal 6 maanden (exclusief) borstvoeding heeft gehad.
 • Een borstgevoed kind heeft minder kans op chronische aandoeningen als jeugddiabetes, jeugdkanker, ziekten waarbij het (auto)immuunsysteem een rol speelt (bijvoorbeeld Multiple Sclerosis), ziekte van Crohn.
 • De vetzuren in moedermelk spelen een belangrijke rol bij de rijping en ontwikkeling van de hersenen. Borstgevoede kinderen scoren daardoor beter op mentale en motorische tests.
 • Borstvoeding lijkt een rol te spelen bij (een lagere kans op) wiegendood.

Voor de moeder

 • Door borstvoeding te geven herstelt het lichaam van de moeder zich na de bevalling sneller. De baarmoeder trekt zich door het zuigen aan de borst sneller samen. Het vloeien na de bevalling duurt dan ook korter. Bovendien raakt zij het extra lichaamsvet dat tijdens de zwangerschap is aangelegd makkelijker kwijt.
 • Als een vrouw borstvoeding geeft, heeft zij minder kans op borstkanker en kanker aan de eierstokken. Hierbij geldt dat hoe langer zij heeft gevoed, hoe lager de kans op deze kankers is.
 • Minder kans op osteoporose. Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste keus voor babyvoeding aangeraden.

Er is op het internet veel informatie over borstvoeding te vinden: www.borstvoeding.nl de site van de vier Nederlandse borstvoedingsorganisaties.

Ook in onze praktijk kun je altijd met vragen over borst- of flesvoeding terecht.

Borstvoeding en werk kunnen ook goed samen gaan. Hier zijn speciale regels voor. Kijk voor uitgebreide informatie hierover eens op www.borstvoedingverdienttijd.nl

Kunstvoeding

Als je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is kunstvoeding een prima alternatief.

Voor welk type kunstvoeding te kiezen:

Indien bij minstens één van de ouders sprake is van allergie (zie www.babyinfo.nl/hypoallergene voeding) en/of bij minstens één van de oudere kinderen in het gezin, is het eveneens verstandig te kiezen voor een hypoallergene flesvoeding.

Zonder de bovenstaande indicatie bevelen wij aan te starten met de standaardvoeding voor pasgeborenen.

Indien er problemen lijken te zijn met de kunstvoeding, alleen veranderen van voeding na overleg met de verloskundige of wijkverpleegkundige van het consultatiebureau.

Ook zijn er allerlei verschillende flessen te koop. De ene baby drinkt beter uit een bepaalde fles dan de andere. Dit is van te voren lastig te zeggen. In de kraamweek en ook daarna zal dit moeten blijken. 

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)