Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Veelgestelde vragen

Alcohol

Het veiligst is om tijdens je zwangerschap helemaal geen alcohol te drinken. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, des te groter zijn de risico’s. Veel mensen denken dat een enkel glas alcohol geen kwaad kan, maar uit onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is. De enige veilige keuze is om volledig alcoholvrij je zwangerschap te doorlopen. Als je tijdens je zwangerschap regelmatig veel drinkt heb je een groter risico dat de baby een hersenbeschadiging oploopt. In het ergste geval kan de baby het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) ontwikkelen. Een kind met FAS is in veel opzichten zijn of haar hele leven ernstig gehandicapt.

Drugs

Alle vormen van drugsgebruik worden in de zwangerschap afgeraden. Een aantal soorten drugs geven een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Daarnaast geven alle drugs een kans op ontwenningsverschijnselen bij het kindje.

Medicijnen

Het gebruik van medicijnen kan het beste zoveel mogelijk beperkt worden tijdens de zwangerschap en de borstvoedingsperiode. Van sommige medicamenten is nog niet precies duidelijk wat het effect is op de ongeboren baby. Indien je medicijnen gebruikt, wilt gaan gebruiken of als je medicatie wilt afbouwen, doe je er goed aan dit eerst met je arts of verloskundige te overleggen.

Roken

Roken in de zwangerschap brengt veel nadelige effecten met zich mee. Buiten dat het niet goed is voor jezelf, heeft het grote invloed op de ontwikkeling van jouw kind. In sigaretten zitten schadelijke stoffen. Ze zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta en daardoor ook een verminderde zuurstoftoevoer naar jouw kind. Hierdoor bestaat het risico dat je kindje minder goed groeit. Kinderen van rokende moeders hebben daarom vaker een (te) laag geboortegewicht en worden ook vaker te vroeg geboren. Hierdoor zijn ze veel kwetsbaarder. Tijdens hun eerste levensjaren hebben ze vaker ziekten aan de luchtwegen. Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Ophouden is voor velen moeilijk. Toch is stoppen beter dan minderen. Wilt je stoppen met roken? Overleg dan met een van ons of kijk op www.stivoro.nl

Sauna en Zonnebank

Helaas is er nog niet zo veel informatie over de effecten van saunabezoek op de ontwikkeling van het kind. Saunabezoek in de eerste 14 weken van de zwangerschap wordt afgeraden. De warmte zou afwijkingen of een miskraam kunnen veroorzaken. Helaas is er nog onvoldoende onderzoek gedaan om duidelijke adviezen te kunnen geven. Wel is duidelijk dat je lichaam tijdens de zwangerschap anders kan reageren op de hoge temperaturen. Luister dus naar je lichaam, drink voldoende, vermijd de warmste plaatsen in de sauna en niet te lang in de sauna te zitten. Het is niet verstandig om tijdens je zwangerschap voor de eerste keer een sauna te bezoeken. De zonnebank kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Dit kan ook gebeuren door langdurig zonnen. Bij de één verdwijnt dit na de zwangerschap, bij de ander niet.

Sport

In de zwangerschap is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Als je gewend bent om te sporten, kun je hier rustig mee doorgaan. Verminder of stop op tijd als je merkt dat je klachten krijgt. Sporten zoals hockey waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of sporten waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Voor al deze dingen geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer je merkt dat het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Probeer ook liever niet meer inspanning te leveren dan voor de zwangerschap. Zorg dat je voldoende vocht binnen krijgt.

Verven

Probeer in de zwangerschap zoveel mogelijk contact met chemische stoffen te vermijden. Ben je aan het verhuizen of klussen (babykamer), gebruik dan verf op waterbasis en ventileer goed. Slaap niet in een net geverfde kamer.

Vakantie

Als je zwanger bent kun je gerust op vakantie gaan. Doorgaans wordt aangeraden een vakantiebestemming te kiezen waar goede medische zorg aanwezig is, mochten zich onverhoopt complicaties voordoen. In verre, tropische landen is dit niet altijd het geval. Bovendien kun je onder primitieve omstandigheden wat gemakkelijker een infectieziekte oplopen die gepaard gaat met bijvoorbeeld hoge koorts of diarree. Voor vragen over vaccinaties in de zwangerschap kun je het beste contact opnemen met de GGD of met de Travel Clinic in Rotterdam. Tegen vliegreizen bestaat uit medisch oogpunt geen bezwaar. Vliegmaatschappijen willen meestal geen zwangere vrouwen na 32-34 weken zwangerschapsduur vervoeren, omdat ze geen bevallingen in de lucht willen riskeren. Als je tijdens de zwangerschap op vakantie gaat is het raadzaam om de zwangerschapskaart, die je van ons ontvangt, mee te nemen. Vakanties op grote hoogte worden ontraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven. Ook is het advies om niet te duiken als je zwanger bent.

 

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)