Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Vervolgcontrole

De vervolgcontroles duren ongeveer 15 minuten. Als eerste vragen we hoe het met je gaat of je vragen hebt en of er nog dingen zijn waar je aan moet denken. Hierna doen we de bloeddruk meten. Door middel van uitwendig onderzoek bepalen we of je baarmoeder goed groeit en beoordelen we de harttonen. 
Tijdens deze controle bepalen we of alles goed gaat met jou en met de baby. Mocht het nodig zijn dan verwijzen we je door. Globaal gezien kom je tot een periode van 26 weken iedere 4 weken opcontrole. Dit wordt naarmate je langer zwanger bent steeds vaker. Vanaf 25 weken iedere 3 weken, vanaf 30 weken weken om de week en vanaf 36 weken zien we je iedere week op controle totdat je bevallen bent. Wat er per controle aanbod komt en/of welke onderzoeken er gedaan worden tijdens de zwangerschap zie je in een globaal overzicht hieronder.

6-8 weken kennismaken, anamnese, voorlichting
10-13 weken termijnecho, evt nipttest en ETSEO 
16 weken uitleg structurele echo (SEO) 
20 weken evt structurele echo (SEO)
24 weken evt suikertest
30 weken bloedonderzoek ijzergehalte
32 weken  evt groeiecho
34 weken  informatie bevalling en bevalplan
36 weken bevalplan bespreken
37 weken bloedonderzoek ijzergehalte
40 weken uitleg bevallen na de uitgerekende datum
41 weken extra controle ziekenhuis, bespreken verdere zorg
42 weken overdracht gynaecoloog

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tussen de 20-24 weken kun je de baby voelen bewegen, als het je tweede kind is soms al een paar weken eerder. Vanaf ongeveer 30 weken kunnen we voelen hoe de baby in je buik ligt. Vanaf 32 weken van de zwangerschap bepalen we ook of de baby aan het indalen is. 

Een normale zwangerschap mag tot 42 weken duren. Ben je nog niet bevallen, dan wordt er bij 41 weken en een dag een afspraak gemaakt in het ziekenhuis voor een extra controle. De controle houdt in dat de conditie van de baby wordt beoordeeld door middel van een CTG (hartfilmpje van de baby) en een echo. Is alles goed, kun je rustig afwachten tot 42 weken. Na 42 weken neemt de gynaecoloog de zorg over en wordt er (eventueel) een inleiding gepland.

Soms is er tijdens de zwangerschap of bevalling begeleiding van de gynaecoloog nodig. Bij een volgende zwangerschap of bevalling hoeft u dan niet automatisch weer naar de gynaecoloog. Als u bijvoorbeeld bij de eerste bevalling een vacuümextractie hebt gehad, kunt u de volgende zwangerschap en bevalling gewoon bij de verloskundige onder controle. Of als u een keizersnede hebt gehad, kunt u tot 32 weken bij ons onder controle, daarna wordt u naar de gynaecoloog doorverwezen.

Indien het onduidelijk is bij wie u een volgende zwangerschap onder begeleiding kunt, kunt u ons altijd bellen met die vraag.

Het stellen van vragen kan natuurlijk bij elke controle!

 

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)