Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Voedingsadviezen

Een gezonde en gevariëerde voeding is voor iedereen belangrijk. Als je gewoonlijk gezond en gevarieerd eet, hoef je tijdens de zwangerschap niets te veranderen. Eten voor twee is dus niet nodig! Een goede voeding zorgt ervoor dat zowel jij als de baby niets tekort komen tijdens de zwangerschap. Verse groenten en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitaminen, mineralen en vezels. Het is belangrijk verse groenten goed te wassen. Aardappelen, (volkoren)brood, rijst en pasta (zoals macaroni) zijn belangrijke energiebronnen. Melk, kaas, eieren, vlees, kip en vis zijn belangrijk voor de calcium- en eiwitbehoeften van het groeiende kind en jezelf. Halvarine, boter en margarine voorzien in de behoefte aan vitamine A en D.

Wees zuinig met suiker en snoep niet overmatig. Lijnen wordt tijdens de zwangerschap of de borstvoeding sterk afgeraden. In het vetweefsel van het lichaam worden schadelijke stoffen opgeslagen. Deze kunnen vrijkomen bij veel afvallen. Bovendien maakt lijnen het moeilijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Daardoor hebben de moeder én het ongeboren kind kans op tekorten.

Hieronder worden een aantal adviezen gegeven. Wanneer je twijfelt over het product, gebruik het dan liever niet!

  • Zachte kazen die van rauwe melk zijn gemaakt, zoals het type brie, camembert en roquefort, kunnen de Listeria-bacterie bevatten. Gezonde volwassenen worden hier zelden ziek van, maar een ongeboren baby is er wel gevoelig voor. Als de kaas van rauwe, niet-gepasteuriseerde melk is gemaakt, staat er meestal op de verpakking "au lait cru". Rauwe melk van elders moet je voor gebruik koken. Ook kan Listeria groeien in andere rauwe producten zoals rauwe groenten, kip, vis en vlees die lang in de koelkast bewaard worden. Bewaar deze producten dus zo kort mogelijk en koop ze liever vers. Listeria is niet bestand tegen verhitting door koken of bakken.
  • In (half)rauw vlees en in ongewassen groenten en fruit komt soms de parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Dit is een infectieziekte die nogal eens tot aangeboren afwijkingen bij het kind leidt. Als je eerder toxoplasmose hebt gehad, ben je tegen deze ziekte beschermd. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het kind. Eet daarom geen halfrauwe rosbief, fricandeau of tartaar, filet américain of ossenworst. Was groenten en fruit goed, ook de voorgesneden groente uit de supermarkt. Toxoplasmose komt ook voor in kattenontlasting, daarom moet je ook oppassen met het verschonen van de kattenbak. Hetzelfde geldt voor het werken in de tuin. Hierbij kun je het beste handschoenen dragen. En zorg ervoor dat je altijd, voor dat je gaat eten, je handen goed wast.
  • Vitamine preparaten hebben geen extra gezondheidswaarde. Ze zijn niet noodzakelijk wanneer je gezond eet. Wanneer je toch een preparaat wilt gebruiken, neem er dan een speciaal voor zwangeren. Hierin zit een lagere dosering vitamine A.
  • In lever zit veel vitamine A. Te veel vitamine A kan schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Eet daarom liever geen lever tijdens de zwangerschap, en niet meer dan eenmaal per dag een leverproduct als leverworst, leverpastei, hausmacher of berliner.
  • Een extra gezondheidswaarde heeft wel de vitamine foliumzuur. Foliumzuur is een B-vitamine die een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de neuraalbuis, waaruit zich later de hersenen en het ruggenmerg ontwikkelen. Het slikken van 0.4-0,5 mg Foliumzuur per dag verkleint de kans op het krijgen van een kindje met een open ruggetje (spina bifida). De periode waarin foliumzuur effect heeft is van 4 weken voor de conceptie (bevruchting) tot en met 8 weken zwangerschapsduur. Foliumzuur zit onder andere in bladgroente, noten, eieren, bananen en volkorenbrood, vis en vlees. Ook als je dit voldoende eet is het belangrijk extra foliumzuur in de vorm van een supplement te gebruiken. Voor advies over het slikken van foliumzuur kan je met ons contact opnemen, ook als je nog niet zwanger bent. De huisarts kan jouw hier ook over informeren.

Voor meer informatie kijk op www.zwangernu.nl of op de website van het voedingscentrum, www. zwangerhap.nl . 

 

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)