Logo Verloskundigenpraktijk Maassluis

Wat te regelen

Kraamzorg

De kraamverzorgende assisteert de verloskundige tijdens een thuisbevalling. Vervolgens zal zij in het kraambed, de directe zorg voor moeder en kind op zich nemen. Dit is ook het geval als je in het ziekenhuis bent bevallen.

Inschrijving bij het kraamcentrum kan je het beste doen voor je 16 weken zwanger bent.

Bel jouw verzekering op en vraag bij welke kraamzorgorganisatie zij aangesloten zijn.Tijdens de eerste controle krijg je van ons een aantal folders mee met kraambureaus waar wij veel en graag mee samenwerken.  

Erkenning

Wanneer je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft krijgen jullie beiden automatisch het ouderlijk gezag. Wanneer je als aanstaande moeder niet getrouwd bent en jij en je partner wensen beiden dat jouw partner ook als vader van het kind geregistreerd wordt moet jullie kind erkend worden.De betekenis van de erkenning is het regelen van het juridisch vaderschap van een kind, de partner wordt dus de wettelijke vader van het kind en ontstaat er een familierechtelijke betrekking. De partner krijgt pas ouderlijk gezag wanneer ook de voogdij geregistreerd wordt. Dit moet apart geregeld worden.

De erkenning kan op de volgende momenten gebeuren:-voor de geboorte -bij de geboorteaangifte -na de geboorteaangifte

Voor de erkenning dien je beiden persoonlijk en gelijktijdig naar het gemeentehuis te gaan om een erkenningsakte op te laten maken. Er wordt geadviseerd om al tijdens de zwangerschap de erkenning te regelen, omdat de baby binnen 3 dagen na de geboorte aangegeven moet worden op het gemeentehuis en het lastig is als je in de eerste drie dagen van de kraamtijd alweer inspannende dingen moet gaan doen. Om financiële en administratieve moeilijkheden te voorkomen is het dus echt aan te raden dit al in de zwangerschap te regelen. Nadien is het ook wel mogelijk, maar levert  het vaak problemen op.

Bij een eerste kind wordt ook de achternaam van het kind gekozen: dit kan de achternaam van de moeder of van de vader zijn. Deze keuze geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Ieder volgend kind moet apart erkend worden en bij voorkeur ook tijdens de zwangerschap.

Kraampakket

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap een kraampakket aan te schaffen. Afhankelijk van jouw verzekering krijgt je dit kraampakket van de zorgverzekeraar. Kijk hiervoor je polis even na. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je een compleet kraampakket kopen bij Prenatal.

Kinderopvang

Als je na jouw zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken, is het belangrijk dat je goede kinderopvang hebt geregeld. Kinderopvang is er in vele soorten en maten: het kinderdagverblijf, een vaste oppas, gastouderopvang of een au pair in huis. Kies zelf welke vorm het beste bij jouw gezinssituatie past en wacht niet te lang met het regelen van de opvang.Zie voor verdere informatie: www.kinderopvang.net

Zwangerschapsverlof

In Nederland heeft een zwangere recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, kunt je vanaf 6 weken voor de uitgerekende datum je verlof laten ingaan. Uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum moet je stoppen met werken. Na de bevalling duurt het verlof altijd minstens tien weken, dus ook als je later bevalt.

Uw werkgever heeft voor de aanvraag van jouw verlof een zwangerschapsverklaring nodig die wij kunnen verstrekken.Voor overige informatie, rechten en plichten omtrent zwangerschapsverlof kan je kijken op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.szw.nl

Ook als partner heb je recht op verlof om bij de bevalling te zijn. Bovendien heb je recht op kort verlof voor de tijd die nodig is om geboorteaangifte te kunnen doen bij de Burgerlijke Stand.Kijk hiervoor bij de verlofwijzer op www.szw.nl (zie: calamiteitenverlof) of vraag naar de regels die door jouw werkgever worden gehanteerd. De regering is bezig om de regels omtrent vaderschapsverlof te veranderen.

Aangifte

Jullie zoon of dochter moet binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de gemeente waar hij/zij is geboren. Wanneer jullie zoon of dochter in het Vlietland ziekenhuis is geboren, moet uw kind in Schiedam worden aangegeven. Neem legitimatiebewijs en eventueel trouwboekje of bewijs van erkenning mee.

Voorbereiding thuis

Bij 36 weken zwangerschap is het nodig bedverhogers (klossen) te lenen bij de uitleen van de Thuiszorg aan de Veerstraat 13. Ook als je poliklinisch bevalt, moet je deze verhogers in huis hebben. Het bed hoort minimaal 70 cm hoog te zijn als ideale werkhoogte voor de verloskundige en de kraamverzorgster. Het is verstandig een ziekenhuiskoffertje klaar te zetten, ook bij een geplande thuisbevalling. Zorg ervoor dat er vanaf ongeveer 37 weken een zeiltje op het matras ligt. Bij het breken van de vliezen wordt het matras niet nat.


Tip: oefen alvast eens met het plaatsen van de maxi cosi in de auto; dit is lastiger dan je denkt! Zeker als je net ouders geworden bent!

 

Verloskundigenpraktijk Maassluis | Wagenstraat 37 | 3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer: 06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)

Verloskundigenpraktijk Maassluis
Wagenstraat 37
3142 CR Maassluis
U kunt ons 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken via telefoonnummer:
010-5914380 of via ons mobiele nummer:
06-54937040 (ook voor het maken van afspraken!)